به مناسبت ميلاد حضرت عبدالعظيم(ع):مردي از تبار نور
- توضیحات
- تاریخ ایجاد در 16 بهمن 1392
حضرت عبدالعظيم (ع) ؛مردي از تبار نور
حضرت عبدالعظيم عليه السلام فرزند عبدالله بن علي، از نوادگان حضرت امام حسن مجتبي عليه السّلام است و نسبش با چهار واسطه به آن حضرت مي رسد .پدرش عبدالله نام داشت و مادرش فاطمه دختر عقبه بن قيس .
ولادت با سعادت حضرت عبدالعظيم عليه السّلام در سال 173 هجري قمري در شهر مقدّس مدينه واقع شده است و مدّت 79 سال عمر با بركت او با دوران امامت چهار امام معصوم يعني امام موسي كاظم عليه السّلام ، امام رضا عليه السّلام، امام محمّدتقي عليه السّلام و امام عليّ النّقي عليه السّلام مقارن بوده ، محضر مبارك امام رضا عليه السّلام ، امام محمّد تقي عليه السّلام و امام هادي عليه السّلام را درك كرده و احاديث فراواني از آنان روايت كرده است .
اين فرزند حضرت پيامبر صلّي الله عليه و آله وسلّم، از آنجا كه از نوادگان حضرت امام حسن مجتبي عليه السّلام است به حسني شهرت يافته است .
حضرت عبدالعظيم الحسني عليه السّلام از دانشمندان شيعه و از راويان حديث ائمه معصومين عليهم السّلام و از چهره هاي بارز و محبوب و مورد اعتماد ، نزد اهل بيت عصمت عليهم السّلام و پيروان آنان بود و در مسايل دين آگاه و به معارف مذهبي و احكام قرآن ، شناخت و معرفتي وافر داشت .
ستايش هايي كه ائمه معصومين عليهم السّلام از وي به عمل آورده اند، نشان دهنده شخصيّت علمي و مورد اعتماد اوست؛ حضرت امام هادي عليه السّلام گاهي اشخاصي را سؤال و مشكلي داشتند، راهنمايي مي فرمودند كه از حضرت عبدالعظيم الحسني عليه السّلام بپرسند و او را از دوستان حقيقي خويش مي شمردند و معرّفي مي فرمودند .
در آثار علماي شيعه نيز، تعريف ها و ستايش هاي عظيمي درباره او به چشم مي خورد، آنان از او به عنوان عابد، زاهد، پرهيزكار، ثقه، داراي اعتقاد نيك و صفاي باطن و به عنوان محدّثي عاليمقام و بزرگ ياد كرده اند؛ در روايات متعدّدي نيز براي زيارت حضرت عبدالعظيم عليه السّلام ، ثوابي همچون ثواب زيارت حضرت سيّد الشهداء، امام حسين عليه السّلام بيان شده است.
حضرت عبدالعظيم عليه السّلام ميان شيعيان شهرري بسيار ارجمند بود و پاسخگويي به مسايل شرعي و حلّ مشكلات مذهبي آنان را برعهده داشت؛ اين تأكيد ، هم گوياي مقام برجسته حضرت عبدالعظيم عليه السّلام است و هم مي رساند كه وي از طرف حضرت امام هادي عليه السّلام در آن منطقه ، وكالت و نمايندگي داشته است.
مردم سخن او را سخن امام عليه السّلام مي دانستند و در مسايل ديني و دنيوي ، وجود او محور تجمّع شيعيان و تمركز هواداران اهل بيت (عليهم السّلام) بود.
ثواب زيارت زيارت قبور ائمه و اولاد بزرگوار آن ها و بلكه زيارت قبور مؤمنين عموماً داراي اجر و پاداش بسيار است و در روايات متعددي بدان تصريح شده است .
در مورد زيارت حضرت عبدالعظيم نيز روايات متعددي نقل شده كه در اين بخش از گفتار به برخي از آن ها اشاره مي شود :
در حديث است كه مردي از اهل ري خدمت حضرت هادي عليه السّلام رسيد . حضرت به او فرمودند : كجا بودي و از كجا آمده اي ؟ عرض كرد به زيارت حضرت سيدالشهداء رفته بودم . حضرت فرمود : آگاه باش اگر عبدالعظيم حسني را كه در شهر شما مدفون است زيارت مي كردي مثل اين بود كه امام حسين عليه السّلام را زيارت كرده باشي .
علامه بزرگوار اميني در ذيل اين حديث فرموده كه اين روايت نشانگر آن است كه راوي نسبت به حضرت عبدالعظيم بي اعتنا بوده و به زيارت وي ميل و رغبتي نداشته است و غرض حضرت هادي عليه السّلام از ذكر اين مطلب آن بود كه او را نسبت به مقام و عظمت حضرت عبالعظيم آگاه گرداند .
در حديث ديگري آمده است : هر كس كه حضرت عبدالعظيم حسني رادر ري زيارت كند به بهشت داخل خواهد شد .
آثار علمي حضرت عبدالعظيم عليه السلام
يکي از ابعاد مهمّ در شخصيّت حضرت عبدالعظيم عليه السلام مقام و منزلت علمي و دانش و خدمات علمي اوست. وي علاوه بر نقل احاديث از ائمه معاصر خويش کتاب هايي نيز تاليف نموده است که اين دو اثر از آن جمله است:
1. خطبه هاي اميرالمومنين عليه السلام : اين اثر مشتمل بر چند خطبه مولاي متقيان اميرالمومنان علي عليه السلام است.
2. کتاب يوم و ليله: در اين اثر درباره وظايف و اعمال مستحب و اخلاقي افراد در هر شبانه روز مطالبي عرضه شده است. با کمال تاسف اصل اين اثر همانند بسياري از آثار ارزشمند اسلامي در طول تاريخ از بين رفته است. در هر حال توضيحات علماي تاريخ و سيره به خوبي گوياي اين حقيقت است که حضرت عبدالعظيم عليه السلام علاوه بر تلاش براي آموزش عقايد سالم و مراقبت بر عبادات و اعمال فردي و دفاع از اهل بيت عليهم السلام ، به منظور ارشاد تعليم و تربيت صحيح ديني مردم آثاري را تأليف کردند که هر يک در نوع خود بسيار مفيد و موثر بوده اند.
روزهاي پاياني عمر پربركت حضرت عبدالعظيم عليه السّلام با بيماري او همراه بود، آن قامت بلند ايمان و تلاش، به بستر افتاده بود و پيروان اهل بيت در آستانه محروميّت از وجود پربركت اين سيّد كريم قرار گرفته بودند، اندوه مصيبتهاي پياپي مردم و روزگار تلخ شيعيان در عصر حاكميت عبّاسيان برايش دردي جانكاه و مضاعف بود.
خبر درگذشت اين نواده رسول اكرم صلّي الله عليه و آله و سلّم دهان به دهان گشت و مردم با خبر شدند و جامه هاي سياه پوشيدند و بر در خانه حضرت عبدالعظيم الحسني عليه السّلام گريان و مويه كنان گرد آمدند و پيكر مطهّر او را غسل دادند.
اميد است خداي بزرگ توفيق درك مقام والاي ائمه اطهار و اولاد امجاد آن بزرگواران را به ما كرامت فرمايد .
اهل ري قدر بدانيد چنين نعمت را
نعمت سايه اين دسته گل عترت را
فيض همسايگي تربت آن حضرت را
بر شما داده خدا اين شرف و رفعت را
بال جبرئيل زده سايه به بام و درتان
اين شما ، اين حرم زاده پيغمبرتان
منبع: تبيان